S-au deschis doua masuri de finantare destinate investitiilor in mediul rural

29 Iul

Thumbnail-4-FNR (1)

In data de 14 iulie, AFIR a deschis doua masuri de finantare care se adreseaza investitiilor in mediul rural.

Masurile 6.2 – „Sprijin pentru infiintarea de activitati neagricole in zone rurale” si 6.4 – „Investitii in crearea si dezvoltarea de activitati neagricole”, vin in sprijinul celor care doresc sa realizeze noi afaceri neagricole, sau sa-si dezvolte firma existenta cu profil agricol, printr-o noua activitate neagricola.

Beneficiarii eligibili sunt persoanele cu statut juridic, incepand de la PFA-uri, I.I-uri, I.F-uri, SRL-uri  (inclusiv SRL-D), Cooperative agricole, etc.

Ce este foarte important de stiut: una dintre conditiile de eligibilitate prevede ca sediul social si punctele de lucru al societatii sa fie in mediul rural.

Activitati finantate prin submasura 6.2: productie, activitati mestesugaresti, furnizarea de servicii, pensiuni agro-turistice, activitati de agrement, cabinete/clinici medicale si sanitar veterinare, etc.
Valoarea finantarii nerambursabile poate merge pana la 70.000 euro, pentru activitatile din sectoarele de crestere scorate.
Sprijinul financiar nerambursabil este de 100% din cheltuielile eligibile.

Activitati finantate prin submasura 6.4: productie, cabinete/clinici medicale si veterinare, activitati mestesugaresti, furnizarea de servicii, pensiuni agro-turistice, activitati de agrement, productia de combustibil din biomasa (ex: fabricare de peleti si brichete), etc.
Valoarea finantarii erambursabile poate ajunge pana la 200.000 euro, iar pentru transporturi, se pot obtine maxim 100.000 euro.
Rata de finantare nerambursabila este de 70% si poate creste pana la 90% din cheltuielile eligibile, in cazul in care codul CAEN este considerat a fi unul cu potential de crestere.

Sprijinul se acordă pentru îndeplinirea obiectivelor din cadrul Planului de afaceri. Toate cheltuielile propuse în Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru şi capitalizarea întreprinderii şi activităţile relevante pentru implementarea corectă a Planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile, indiferent de natura acestora.

Tipurile de operaţiuni şi cheltuieli eligibile vor fi în conformitate cu Lista codurilor CAEN eligibile pentru finanţare în cadrul sub-măsurii 6.2 sau 6.4, regasite in Anexa 7 la Ghidul solicitantului, pe site-ul www.apdrp.ro.

Sunt avantajati la criteriile de selectie, fermierii inscrisi la APIA/Registrul agricol/DSV cu minim 12 luni inainte de depunerea cererii de finantare sau firmele cu profil agricol, care inaintea depunerii cererii de finantare isi activeaza un cod CAEN din sectorul neagricol.

Implementarea planului de afaceri trebuie sa inceapa in maxim 9 luni de la data deciziei de acordare a sprijinului.

Perioada de implementare este de maxim 57 luni, la care se adauga o perioada de monitorizare de 5 ani.

Obtinerea finantarii este restrictionata pentru: Solicitanții/ beneficiarii înregistraţi în Registrul debitorilor AFIR, atât pentru Programul SAPARD cât și pentru FEADR; Solicitanții/ beneficiarii care au contracte de finanțare încetate din proprie inițiativă, Beneficiarii Programului SAPARD sau ai co-finanțării FEADR, care se află în situații litigioase cu AFIR; Solicitanţii care s-au angajat prin declaraţie la depunerea cererii de finantare că vor depune documente la semnarea Contractului de Finanţare şi nu prezintă documentele la data prevazută în notificare .

Daca nu va aflati in categoriile celor cu restrictii pentru obtinerea finantarii, puteti accesa oricare din masurile de finatare prezentate mai sus, chiar si cu o firma nou infiintata. Important este sa aveti codul CAEN eligibil, iar pentru a primi punctaj, acest cod trebuie sa faca parte din sectoarele cu potential de crestere stabilite de AFIR.

Sesiunea de depunere a proiectelor de investitii pentru aceste submasuri a inceput in data de 14.07.2015 si se incheie in data de 30 octombrie 2015, orele 16.00.

Comments

comments